Ik krijg regelmatig de vraag van mijn klanten wat het verschil is tussen Aangifte Inkomstenbelasting (IB) en Aangifte Omzetbelasting (OB).
En of dit elkaar snijdt? Laat ik het je in Jip en Janneke taal uitleggen.
IB/pvv
Als belastingplichtige Nederlander doe je 1x per jaar aangifte inkomstenbelasting/ premie volksverzekeringen.
Heb je de aangiftebrief van de Belastingdienst in januari of februari ontvangen, dan ben je verplicht om de aangifte IB in te dienen bij de belastingdienst. In Nederland moet je nl. belasting betalen over je inkomsten. Meestal betaal je dit al gedurende het jaar via je werkgever (ingehouden loonheffing) of via een voorlopige aanslag IB. Maar ook als je andere inkomsten hebt, heb je te maken met de inkomstenbelasting. Tip: vergeet niet tijdig je aangifte IB in te dienen. De reguliere inleverdatum is uiterlijk op 30 april (mits je uitstel hebt aangevraagd).
Toch liever uitstellen?
Heb je echt geen tijd vóór 1 mei aanstaande? Vraag dan uitstel aan. Zelf kan dat eenvoudig. Je hoeft zelfs geen reden op te geven. En het uitstel wordt automatisch verleend tot 1 september. Log in met je Digid op mijn.belastingdienst.nl en het is zo geregeld. Vraag het uitstel wel aan voor 1 mei! Of stuur gewoon vóór 1 mei je aangifte IB in!
Dan kan je het vieren, puur omdat het weer klaar is voor dat jaar!
OB
Omzetbelasting is BTW
Btw is de ‘belasting toegevoegde waarde’, maar voor ondernemers is het beter bekend als de omzetbelasting. Net als alle andere belastingen is het een extra inkomstenbron voor de overheid en is ze als heffing opgelegd op elk product of dienst.
Als belastingplichtig zelfstandig ondernemer doe je aangifte omzetbelasting.
Deze aangifte wordt meestal 4x per jaar gedaan:
1e kwartaal = aangifte OB uiterlijk 30 april indienen en betalen
2e kwartaal = aangifte OB uiterlijk 30 juli indienen en betalen
3e kwartaal = aangifte OB uiterlijk 31 oktober indienen en betalen
4e kwartaal = aangifte OB uiterlijk 31 januari indienen en betalen
Bij grote bedrijven zijn dit veelal maandelijkse aangiften OB. Uitzondering is zodra je als ondernemer in de KOR (Kleine ondernemersregeling, voor meer info zie Blog op mijn website) valt, dan ben je niet btw-plichtig en doe je geen aangifte OB.
De IB en OB hebben dus als zodanig niets met elkaar te maken en staan elkaar niet in de weg.
Particulier of ondernemer.
Welke type ben jij?
type 1
Jij hebt al je documenten al bij elkaar gezocht, en je hebt er echt zin in om je aangifte inkomstenbelasting in te vullen! Deze week nog heb jij hem ingediend!
type 2
Je ziet er als een berg tegenop, weet niet welke documenten je allemaal nodig hebt en kan de moed niet verzamelen om erin te duiken.
Ben jij als type 1?
Topper! Veel plezier met het invullen en ga het vieren zodra je de aangifte hebt ingediend!
Ben jij als type 2? (zoals velen met jou)
Geen zorgen, ik heb een GRATIS checklist voor jou die je HIER kan downloaden, zodat je precies weet wat je nodig hebt!
Kom je er niet uit? Heb je er echt geen zin in?
Laat het mij (online) weten, dan help ik je graag verder.
Maar wacht niet tot het allerlaatste moment! Regel in ieder geval iets voor 1 mei voor je aangifte inkomstenbelasting. Bij te laat inleveren krijg je in een volgend jaar nl. geen uitstel meer. Een boete voor niet of te laat inleveren moet je altijd vermijden. Dat is zo zonde geld.