Urencriterium

Maak jij gebruik van de voordelen van het urencriterium?

 

 • Wil jij minder belasting betalen?
 • Heb jij in het boekjaar je uren ‘gehaald’ voor het urencriterium?
 • Had ik dan mijn uren bij moeten houden?
 • Maar hoe dan?
 • Heb jij meer dan 1.225 uur gewerkt IN en AAN jouw business?
 • Is het antwoord JA, dan kom jij in aanmerking voor belastingvoordeel.
 • Wat is het urencriterium eigenlijk?

 

Zijn dit vragen waarop jij graag een antwoord wilt? 

Lees dan snel verder voor meer duidelijkheid!

 

Heb je daarna nog tips & tools nodig? 

Neem vrijblijvend contact op voor al jouw vragen.

 

Wat is het urencriterium?

Werk je in een heel jaar meer dan 1.225 uur, en heeft je onderneming als rechtsvorm de eenmanszaak, vof of maatschap? Dan voldoe je aan het urencriterium van de Belastingdienst dat mede bepaalt of je gezien wordt als ondernemer. Met de vaststelling dat je ondernemer bent, kom je in aanmerking voor diverse aftrekposten en betaal je minder inkomstenbelasting. Maar welke uren tellen allemaal mee voor het urencriterium en hoe bewijs je deze uren mocht je controle krijgen?

Je moet minimaal 1.225 uur aan je bedrijf hebben besteed in 1 jaar. De Belastingdienst controleert steekproefsgewijs of je hieraan voldoet. Het urencriterium is van belang om bij de aangifte inkomstenbelasting voor een aantal fiscale voordelen – zoals bv. de startersaftrek – in aanmerking te komen.

Kun je als ondernemer niet aannemelijk maken dat je 1225 uur aan je onderneming hebt besteed? Dan ben je voor de inkomstenbelasting geen ondernemer en vervalt je recht op diverse aftrekposten waaronder de zelfstandigenaftrek. En dat betekent dat je belastingvoordeel misloopt! Zonde toch?

Alleen al de zelfstandigenaftrek is in:

2023 €5.030,-

2024 €3.750,-

Deze aftrekpost mag je als ondernemer vóór berekening van je inkomstenbelasting aftrekken van de winst van je bedrijf. Hierdoor wordt je winst dus lager en daardoor ook de belasting die je moet betalen.

Als je niet voldoet aan het urencriterium en minder dan 1225 uur in een jaar werkt, heb je in dat jaar geen recht op aftrekposten als zelfstandigenaftrek en (eventueel) startersaftrek. Bij controle wil de Belastingdienst inzage hebben in alles wat met jouw bedrijf te maken heeft.

Zorg dus dat je aannemelijk kunt maken dat je die 1225 uren hebt gemaakt. Daarom moet je agenda’s, zakelijke e-mails en alle andere correspondentie bewaren. Ook het bijhouden van je uren in een tool of app is alleen hierom al een goede reden om te doen.

 

Begin goed in het nieuwe jaar!

Zorg voor een goede urenadministratie!

Bij een eventuele inspectie van de Belastingdienst moet je kunnen aantonen dat je daadwerkelijk aan het urencriterium hebt voldaan. Een goede urenadministratie is daarbij van essentieel belang. Dit kan in de vorm van een agenda of in een apart overzicht in Excel of een online urenregistratie-tool zoal TOGGL, welke ik zelf gebruik. Maar ook in bv. een CRM systeem of bepaalde boekhoudprogramma’s kun je je uren overzichtelijk bijhouden.

 

Het urencriterium en werken in loondienst.

Voor ondernemers die ook in loondienst werken is er nog een aanvullende eis. Je moet dan namelijk meer uren aan je onderneming besteden dan dat je in loondienst werkt. Als je bijvoorbeeld 1440 uur op jaarbasis in loondienst werkt, moet je minimaal 1440 uur aan je onderneming besteden om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek. Met 1225 uur kom je er in dit voorbeeld dus niet aan.

Voor starters geldt deze aanvullende eis overigens niet. Zij hebben met 1225 uur gewoon recht op de zelfstandigen- en startersaftrek.

 

Welke uren mag je meetellen?

 • Klanten aanschrijven, opdrachten binnenhalen, overeenkomsten opmaken;
 • Scholing: cursussen of opleiding volgen, vakliteratuur bijhouden;
 • Administratie: factureren, je boekhouding verwerken, contact met je boekhouder;
 • Marketing: het maken en bijhouden van je website, social media bijhouden, adverteren;
 • Masterclasses en Webinars volgen die van belang zijn voor je business;
 • Netwerken: contact leggen met potentiële opdrachtgevers;
 • Het aanschaffen van bedrijfsapparatuur, zoals een telefoon of laptop;
 • Werkruimte: onderhouden van pc’s, kantoor opruimen;

 

In de onderstaande gevallen wordt er soepeler omgesprongen met het urencriterium.

 

Urencriterium voor starters

Je bent een starter. Als starter hoef je niet te voldoen aan de eis dat meer dan 50 procent van de totale gewerkte tijd aan jouw onderneming(en) moet worden besteed. Verder mag je de uren die je hebt besteed aan het voorbereiden op de start meerekenen.

Urencriterium vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering

Je start vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Per kalenderjaar moet je dan minimaal 800 uur aan jouw onderneming besteden.

Zwangerschap

Als je je werk wegens zwangerschap onderbreekt, dan mag je voor een periode van 16 weken niet-gewerkte uren meetellen alsof je deze wel had gewerkt.

Wil jij advies op maat?

Maak dan snel een afspraak via de roze knop hieronder en

 

Let’s connect!

Shirley Smid

Online lifestyle coach Shirley Smid

Over Shirley:

Altijd ‘eager for more’! Ik hou niet van saai, maar wel van lachen, leren, en nieuwe kansen ontdekken!

Ook deel ik graag mijn kennis met jou! Mooie gesprekken voeren en mijn enthousiasme en energie aan jou overdragen maakt mij intens gelukkig! Praten is mijn hobby, dat sowieso.

Plan een Inspiratie Call in met mij om over jouw Business, Lifestyle, HSP kant en Cijfers te sparren.

 

Let me Inspire You with Tips & Tools!

Bekijk ook…

Vanuit RUST ondernemen

Met meer dan 25 jaar ervaring in de backoffice en administratieve dienstverlening ben ik mij nu aan het richten op dat wat ik echt leuk vind.

Jou helpen bij het doen van je boekhouding, zodat jij vanuit RUST kan ondernemen!

Met jou sparren op niveau!

Interesse?

♡Volg je hart, dat klopt altijd♡

Shirley Smid
Apollostraat 27
1746 AE Dirkshorn
06-44080400

info@shirleysmid.nl
KVK: 86497502
BTW: NL002966310B11