Voorkomen van Schijnzelfstandigheid / Verkapt dienstverband

Hoe zit het nu precies met werken als ZZP’er voor je oud werkgever? Wellicht interessant voor jou.

Wie voor zichzelf begint, kan in tegenstelling tot wat zzp’ers en bedrijven soms denken direct bij de oude werkgever aan de slag. Als personeelsleden uit loondienst gaan zeggen bedrijven soms dat ze eerst een bepaald aantal maanden moeten wachten voor ze als zzp’er bij ze aan de slag kunnen. Maar dat is onjuist. Er is geen wet die zegt dat het niet mag.

Maar let op!!

 

Voorkom schijnzelfstandigheid.

Eén van de spelregels voor het zelfstandig ondernemerschap, is dat je je gedraagt als zelfstandig ondernemer!

Hier zijn spelregels op van toepassing: Zo dien je voldoende risico te nemen en meerdere klanten te hebben. Het werven van die klanten is hierbij van belang. Je kunt niet om die eisen voor ondernemerschap heen.

De Belastingdienst beoordeelt of jij aan die spelregels hebt voldaan. Voldoe je niet aan je spelregels voor ondernemerschap, maar claim je wel het IB-ondernemerschap bij jouw belastingaangifte? Dan wek je de schijn van zelfstandigheid, maar bent niet echt zelfstandig ondernemer.

Destijds is de wet DBA in het leven geroepen omdat deze het makkelijker zou maken schijnzelfstandigheid tegen te gaan. De Nederlandse Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties is een wet ter bestrijding van schijnzelfstandigheid. De wet beoogt werknemers en werkgevers meer zekerheid te geven over de aard van hun arbeidsrelatie. De wet verving op 1 mei 2016 de Verklaring arbeidsrelatie (VAR). Klik hier voor meer informatie over schijnzelfstandigheid.

Voorkom verkapt dienstverband.

De eisen voor jouw ondernemerschap komen voort uit fiscale wetgeving. Jouw opdrachtgever valt onder een andere wetgeving, namelijk het arbeidsrecht. Het arbeidsrecht stelt dat een verkapt dienstverband moet worden voorkomen. Althans, als je de loonheffingen voor een werknemer bij de inzet van een zzp-er wilt voorkomen. Dat doe je door jezelf te onderscheiden van je collega’s in loondienst. Op het moment dat je net in een dienstverband bent geweest bij jouw opdrachtgever, is er weinig onderscheid. De kans is dan groot dat jouw ‘arbeidsrelatie’ wordt gezien als een verkapt dienstverband.

Dus kiezen ZZP’ers of bedrijven er geregeld voor om een periode van zes maanden aan te houden waarin je geen opdrachten doet voor een oud werkgever, dit wordt als het meest veilig gezien. Deze zes maanden wordt gezien als een periode die voldoende ruimte geeft om jouw ondernemerschap te benadrukken en verschillen tussen jou en loondienst collega’s bij jouw ex-werkgever te zien ontstaan.

 

Wil jij advies op maat?

Maak dan een afspraak via de roze knop hieronder en

 

Let’s connect!

Shirley Smid

Online lifestyle coach Shirley Smid

Over Shirley:

Altijd ‘eager for more’! Ik hou niet van saai, maar wel van lachen, leren, en nieuwe kansen ontdekken!

Ook deel ik graag mijn kennis met jou! Mooie gesprekken voeren en mijn enthousiasme en energie aan jou overdragen maakt mij intens gelukkig! Praten is mijn hobby, dat sowieso.

Plan een Inspiratie Call in met mij om over jouw Business, Lifestyle, HSP kant en Cijfers te sparren.

 

Let me Inspire You with Tips & Tools!

Bekijk ook…

Vanuit RUST ondernemen

Met meer dan 25 jaar ervaring in de backoffice en administratieve dienstverlening ben ik mij nu aan het richten op dat wat ik echt leuk vind.

Jou helpen bij het doen van je boekhouding, zodat jij vanuit RUST kan ondernemen!

Met jou sparren op niveau!

Interesse?

♡Volg je hart, dat klopt altijd♡

Shirley Smid
Apollostraat 27
1746 AE Dirkshorn
06-44080400

info@shirleysmid.nl
KVK: 86497502
BTW: NL002966310B11